06 533 014 19 info@boekhoudmannetje.nl
Eenvoudig, flexibel en goedkoop Meld je aan
Vanaf €100,- Starter & ZZP
8 belastingtips jaar einde

8 belastingtips jaar einde

Tijd om een fiscale planning te maken. Want als je een paar goede keuzes maakt, kan je een aanzienlijke belastingsom besparen. Hoe? Wij zetten 8 ultieme belastingtips voor je op een rij waarmee jij op een makkelijke manier hoop belasting of een financiële tegenvaller kan besparen. Dat proost toch extra lekker op de afsluiting van dit jaar!

1. Vier het Kerstfeest op kantoor dit jaar!

De werkkostenregeling (WKR) die per 1 januari 2015 is ingevoerd heeft het er allemaal niet makkelijker op gemaakt.  De WKR gaat over de extra’s die je geeft aan je personeel. Hoe ga je om met personeelskosten, zoals personeelsfeestjes, borrels, parkeerkosten, Ipad, Iphone, lunches, etc.

De WKR in het kort:

Je mag maximaal 1,2% van het totale fiscale loon dat je betaald als werkgever besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Dit heet de ‘vrije ruimte’.
Alles wat je meer besteedt betaal je 80% belasting over.
Wanneer je een lunch verstrekt aan je medewerkers, mag je als werkgever maximaal €3,20 inhouden op hun salaris. Of je neemt €3,20 mee in de vrije ruimte.

Het leuke is dat deze maaltijden-regeling ook geldt voor het kerstdiner. Wanneer je €3,20 op het salaris inhoudt van de medewerker voor het kerstfeest of €3,20 meeneemt in de vrije ruimte dan kan je een exorbitant kerstfeest geven op kantoor zonder dat het ten koste gaat van de vrije ruimte en er bij overschrijding van de vrije ruimte geen zure naheffing komt van 80% over het surplus.

Voorbeeld:

Ondernemer Sjoerd en ondernemer Geert geven een kerstfeest. Ze hebben beide 10 personeelsleden en een budget van €5000. Bij beide ondernemers is de vrije ruimte voor personeelsvergoedingen al helemaal verbruikt.

Sjoerd viert het kerstfeest op kantoor

Werkelijke kosten: €5000 + (€3,20 x 10 x 80% eindheffing) = € 5.025

Geert viert het in een restaurant in de buurt

Werkelijke kosten: €5000 + (€5000 x 80% eindheffing) = € 9.000

Door hierin een juiste keuze te maken kan je bijvoorbeeld je winst wat omlaag brengen zodat je minder winstbelasting hoeft te betalen.

2. Maak meer kosten

 Dat klinkt simpel toch? Door zakelijke kosten die je in de toekomst van plan bent te maken ‘naar voren te halen’ wordt de winst in 2016 lager. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Maar hoe gek kan je het maken? Zit er bijvoorbeeld nog een leuk kerstcadeautje in voor jezelf?

Zakelijke uitgaven van je BV kan je als kosten meenemen en kunnen de winst drukken. Maar hoe zit het met een overdreven luxe auto om naar je klanten te gaan of de aanschaf van wedstrijdpaarden die worden ingezet als reclame voor het bedrijf. Beiden kunnen je ook privé veel plezier opleveren en is in beginsel een zakelijke kostenpost. Het gaat hier om het juiste motief. Hoe ver je hierin mag gaan, heeft de jurisprudentie met regelmaat beziggehouden.

Zorg dat je hierop let bij het maken van meer kosten:

Van de uitgave mag positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat worden verwacht. Dit kan je bijvoorbeeld herleiden uit de opbrengst die voort is gekomen uit de uitgave.
Maar een luxe auto laat zich moeilijk meten in bedrijfsresultaat. Wanneer echter bij zo’n aankoop blijkt dat deze mede is gemaakt voor persoonlijke behoefte, dan is er te weinig zakelijke motief en is het geen zakelijke kostenpost en wordt de uitgave verdeeld in zakelijk en privé.

3. Leen aan een andere BV

Wanneer je geld leent aan een andere BV, kan dit worden vermindert op de winst. Geld schuiven tussen BV’s kan hierdoor heel interessant zijn. Let er wel op dat de lening strikt zakelijk is. Wanneer dit niet het geval is, ga je namelijk een debiteurenrisico aan dat een derde partij in jouw geval niet zou nemen. Wanneer de lening niet zakelijk is in het oog van een onafhankelijke derde kan je het niet verminderen op de winst.

4. Zorg voor een goede balans

Heb jij wel eens geld uit de BV geleend voor een privé uitgave of om te beleggen? Zorg dat deze schulden niet oplopen. De fiscus kan in dat geval jouw lening aanmerken als een dividenduitkering en dit betekent dat je hierover 25% belasting moet gaan betalen. Wanneer een BV bijvoorbeeld geen invorderingsmaatregelen heeft getroffen om het geleende bedrag te kunnen incasseren, lijkt het alsof terugbetalen nooit de intentie is geweest.

5. Verlaag je DGA loon

Je loon verlagen kan nu een stuk makkelijker met de WKR. Tot het loon behoren ook alle  kostenvergoedingen zoals reiskosten, studiekosten, een mobiele telefoon, internet, maaltijden etc. Nu dit allemaal tot het loon behoort kan je de kostenvergoedingen dus verminderen op het loon in geld. Zo kom je in totaal wel op je verplichte DGA loon maar betaal je minder in geld.

Werk je parttime als DGA kan je er helaas niet vanuit gaan dat je jouw loon evenredig mag bijstellen. Jij moet namelijk aantonen dat je een lager loon zou moeten krijgen. Zorg dat je gegevens gaat verzamelen die aantonen dat je parttime werkt en dan kun je jouw salaris af gaan stemmen.

6. Pak de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

 Heb je meer dan €2300 geïnvesteerd. Dan kan je gebruik maken van de KIA en  genieten van een belastingvoordeel van 28%. Wanneer je deze aftrek net misloopt, zorg op de valreep nog voor een goede investering door iets dat op de planning stond van komend jaar ‘naar voren te halen’.

7. Haal BTW terug

In een paar gevallen kan je wellicht wat van zuur betaalde BTW terughalen, namelijk

Wanneer je aankopen hebt gedaan in een EU land (niet Nederland) en je hierover minimaal €50 BTW hebt betaald.
Wanneer je aanspraak maakt op de Kleineondernemingsregeling. Wanneer je in 2016 minder dan €1.883 BTW hebt betaald? Dan kun je in aanmerking komen voor belastingvermindering of je hoeft helemaal geen BTW te betalen. Wanneer je minder dan €1.345 BTW hebt betaald, dan krijg je sowieso je BTW terug.

8. Laat een professional het zware werk doen

Al die regeltjes ook wat veel voor jou tijdens die drukke decemberdagen? Laat het over aan een professional die al die regels kent en jou proactief kan adviseren zodat jij dit jaar geen voordeel misloopt en met een goed gevoel het nieuwe jaar in kan… 

terug naar vorige pagina
Core Warning:PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php70/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20151012/imagick.so' - libpng16.so.16: cannot open shared object file: No such file or directory