
BTW aangifte te laat?
Wat nu?! Je bent niet de eerste. De BTW-aangifte is een doorn in het oog van vele ondernemers. Wat zijn de gevolgen hiervan en welke stappen kun je ondernemen om ellende met de Belastingdienst te voorkomen.
BTW-aangifte te laat:
- Te laat maar binnen coulancetermijn van 7 dagen?
- De eerste 7 dagen dat je te laat bent ziet de Belastingdienst het door de vingers. Je ontvangt geen boete, maar je krijgt wel een verzuimmededeling.
- Te laat en na coulancetermijn van 7 dagen?
- Je riskeert een boete van €61.
De Belastingdienst zal een naheffingsaanslag opleggen. Hier wordt standaard €5000 gekozen. Indien dit bedrag hoger of lager is dan je eigenlijke BTW-aangifte, dien je bezwaar te maken. Hiervoor hoeft geen brief naar de Belastingdienst te worden gestuurd. je dient gewoon alsnog de BTW-aangifte in, waar je de naheffingsaanslag voor hebt ontvangen.
BTW-aangifte gedaan maar nog niet betaald? De aangifte moet betaald zijn binnen 30 dagen na afloop van het kwartaal. Betaal je de aangifte:
- Binnen een coulancetermijn van 7 dagen en dit is de eerste keer -> verzuimmedeling
- Binnen een coulancetermijn van 7 dagen en je was bij vorige aangifte(s) ook te laat ->boete van 3% van het te laat betaalde bedrag
- Na een coulancetermijn van 7 dagen -> boete 3% van het te laat betaalde bedrag
BTW-aangifte klopt niet? Je hebt je administratie zelf bij gehouden en nu blijkt dat je een fout hebt gemaakt bij de berekening van de BTW. Je moet dit verplicht corrigeren met een suppletieaangifte. Dit kan over een specifieke aangifte of, wanneer het blijkt bij het opmaken van de jaarrekening, over het gehele jaar.
4 tips om boetes en naheffingsaanslagen te voorkomen:
- Gebruik SMS-alert van de Belastingdienst zodat je niet te laat bent.
- Maak je blauwe enveloppen open en laat ze niet liggen!
- Let op: Je moet altijd BTW-aangifte doen, ook wanneer er nog geen omzet is!!
- Laat de administratie over aan de professionals. Dit bespaart een hoop stress, fouten en boetes.